Se întâmplă cu pensiile românilor, inevitabil: anunțul din noapte pentru toți pensionarii despre ”procesul de reformă”
În aceeași zi în care un număr mare de judecători și procurori au amenințat autoritățile cu o grevă agresivă în situația în care se desființează pensiile speciale în România, Consiliul Superior al Magistraturii a venit cu un anunț important.
Din câte se pare, magistrații nu se opun reformei sistemului de pensii speciale. Mai mult decât atât, reprezentanții CSM au insista pe faptul că sunt deschiși pentru o ”cooperare loială cu autoritățile implicate în procesul de reformă”. Din păcate, oficialii nu au detaliat foarte mult ce înseamnă pentru ei respectiva reformă.
Reforma sistemului de pensii din România, sub reflector
Având în vedere că există semne din ce în ce mai clare că urmează o reformă a sistemului de pensii din România, Consiliul Superior al Magistraturii a venit la înaintare cu un comunicat prin care a transmis că ”înțelege nevoia de reformare a sistemului de pensii” și că se preocupă de ”găsirea celor mai adecvate soluții normative”.
„Consiliul ia act şi susţine necondiţionat poziţia exprimată de magistraţi în adunările generale convocate astăzi, 20.06.2023, în sensul că această situaţie este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie. (…)
Reamintim deschiderea Consiliului spre o cooperare loială cu autorităţile implicate în procesul de reformă şi faptul că nu ne opunem reformării sistemului pensiilor de serviciu, ci, dimpotrivă, suntem preocupaţi de găsirea celor mai adecvate soluţii normative pentru a da eficienţă acestui proces, cu respectarea independenţei justiţiei şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale în materie”, se arată în comunicatul CSM.
Ca referință, cea mai recentă soluție pentru soluționarea problemei pensiilor speciale din partea ministrului Muncii a constat într-un impozit de 15% pentru orice valoare care depășește salariul mediu net. În zilele următoare vor avea loc alte întâlniri între preşedintele Consiliului şi reprezentanţii puterii executive şi legislative pentru identificarea celei mai bune soluţii legislative pentru a asigura statul de drept, independenţa justiţiei şi previzibilitatea legii, concluzionează CSM.